Visavalgiai į kitokius mitybos įpročius propaguojančius žmones dažnai žiūri gana nepalankiai. O patys vegetarai sako, kad propaguodami tokį gyvenimo būdą džiaugiasi ne tik puikia savijauta, bet ir maisto gaminių pasirinkimu, kurį atranda visiškai kitaip. Kas gi yra tas vegetarizmas ir kodėl žmonės pasirenka iš pagrindų pakeisti savo mitybą?
Vegetarinės mitybos principai – kokie jie?
Vegetarizmu laikomas mitybos būdas, kurio principas yra atsisakyti visų rūšių mėsos, taip pat ir žuvies. Vis dėl to yra ir tokių vegetarų, kurie renkasi valgyti žuvį.
Neretai būna ir taip, kad ilgainiui vegetarizmą propaguojantys žmonės ima atsisakyti kiaušinių, pieno produktų ir visų gyvulinės kilmės gaminių, net ir tokių kaip medus. Taip palaipsniui jie tampa veganais. Tuomet jų gyvenimo būdas neapsiriboja vien tik mityba. Pamažu žmonės ima atsisakyti ir kitų gaminių, kurie yra vienaip ar kitaip susiję su gyvūnų išnaudojimu: avalynės ar drabužių su oda, natūraliu kailiu, renkasi tokią kosmetiką, kuri gaminama neatliekant bandymų su gyvūnais, o tokią, kurioje yra tik augalinės kilmės medžiagos ir pan.
Dėl kokių priežasčių žmonės pasirenka būti vegetarais?
Vegetarizmas, kaip ir daugelis kitų dalykų pasaulyje, vis dar sukelia skirtingas nuomones. Vieni nevalgo mėsos jau nuo mažens, nes taip yra įprasta šeimoje. Be to, vegetarizmo pasirinkimą neretai lemia kultūrinės priežastys. O dėl kokių žmonių anksčiau valgę mėsą žmonės nutaria jos atsisakyti? Veiksnių, kurie lemia tokį pasirinkimą tikrai daug ir pačių įvairiausių. Visgi galima išskirti dažniausius: religiniai, etiniai įsitikinimai, su sveikata susijusios problemos, vieno ar kito maisto netoleravimas ar tiesiog pasikeitę gyvenimo būdo principai. Vieni renkasi vegetarizmą dėl būtinybės, o kiti mitybos klausimu bando atrasti save ir pateisinti jiems artimus įsitikinimus. Tarkime, jaučia didelę pagarbą gyvūnams, atsisako mėsos dėl visuotinių principų pasiduodami vis ryškesnei vegetarizmo idėjai ar netgi eksperimentuoja bandydami atrasti tai, kas labiausiai priimtina.
Kur pavalgyti?
Kalbant apie įvairius restoranus, šiuolaikiniai pasirinkimai daug palankesni mėsos nevalgantiems asmenims nei buvo prieš daugelį metų. Šiandien dauguma maitinimo įstaigų išties turi gana platų maisto asortimentą. Ką jau kalbėti apie tai, kad nieko nebestebina vis dažniau atsidarančios specializuotos kavinės bei įvairūs restoranai pagal skirtingus mitybos įpročius tiek vegetarams, tiek veganams. Netgi tie, kurie propaguoja ajurvedinę mitybą, turi maitinimo įstaigų pasirinkimą, kur gali gauti jų principams tinkamo maisto, pavyzdžiui „Radharanė“, „Vegafe“, „Ajurvedinė virtuvė“ ir kt. Šiais laikais būti vegetaru nėra taip sudėtinga!